A futás maga

Nekem sose volt a kedvencem. Mikor aktívabban sportoltam felnőtt fejjel, akkor a szükséges rossz volt, a muszáj és mivel nem ment, ezért nem is szerettem. na nem mondom, hogy most már hasítok, de....

Mindig mindenki azt mondja, aki már rutinos futó, hogy olyan szabad, meg tud gondolkodni közben, meg kikapcsol. Na, én az életemért szoktam ilyenkor küzdeni! :D Vagyis eddig úgy volt. Most már néha gondolkodni is tudok közben és elbeszélgetek magammal. Született már magvas gondolat is közben! :)

Hogy mi a futás, ehhez szakértők segítségét vettem igénybe!

letoltes.jpg

foto: runnerclick.com

A futanet.hu leírását másolom most be nektek:

Futás közben bekövetkező idegélettani változásokú

Minden ciklikusan ismétlődő mozgás sajátos élettani változást eredményez az egész testben, még az agyunkban is. A futás feszültséget old, többnyire jobb kedvre hangol mindannyiunkat. Miért? Az agyban sajátos anyag szabadul fel, az un. endogén opioid rendszer lép működésbe - ezáltal fejti ki jótékony hatását, mintegy fájdalomcsillapítóként. Ha nagyobb mennyiséget futunk, sajátosan derűssé válunk, megfeledkezünk arról, hogy a talpunk elzsibbadt, vagy egy korábbi sérülés sajogva fáj. Pont amiatt, mert az agyból felszabaduló opioid vegyület biokémiai változást hoz létre a test belső világában. Hangsúlyozom, ez nem kívülről bevitt anyag, hanem saját szervezetünk termeli - talán pont azért, hogy jobban viseljük a mozgásos tevékenységgel járó fájdalmakat, fáradalmat. A tempós gyaloglást, futást kevesen végzik rendszeresen. Aki mégis rá tudja venni magát, hogy télen a hideg havas tájban, vagy nyári melegben fusson, annak különleges élményben lehet része. Nem mindegy, hogy puha talajon, aszfalton vagy havon futunk - a talpunk érezni fogja a különbséget!

Milyen pszichológiai hatása van a futásnak?

1. Megnő az önbecsülésünk abból adódóan, hogy le tudjuk a saját lustaságunkat győzni. Olyan érzést kelt, hogy "ura vagyok magamnak", azt történik, amit beterveztem, amit akarok. A legtöbb ember ésszel belátja, hogy mozognia kellene, de nem tudja saját magát rávenni egy kis "szenvedésre". Aki erre képes, büszke lehet önmagára!

2. Felszabadult állapotba kerülünk - bizonyos emberek az ismétlődő mozgás során sajátos hipnotikus állapotba kerültnek. Ebben a módosult tudatállapotban fogékonyabbá válnak olyan külső és belső ingerekre, amelyeket máskor alig vettek észre.

3. Saját testi folyamatainkra terelődik a figyelmünk, a testünk belsejében lezajló folyamatokra összpontosítunk, ezáltal olyan szervi történésekre is felfigyelünk, amit egyébként alig vennénk észre. Jobban észleljük az izmaink feszülését-lazulását, szívünk dobbanásait vagy az orrunkba, tüdőnkbe áramló levegő útját. De környezetünk hatását is jobban megfigyelhetjük magunkon: ha erdőben futunk, észrevesszük talpunk alatt a talaj keménységét, vagy puhaságát, a tiszta levegőt.

4. Belső gondolati világunk felé fordulunk, saját fantáziaképeink villanhatnak fel, korábbi emlékképek juthatnak eszünkbe. Olyan képek, amelyeken túlsiklottunk korábban, futás közben visszatérhetnek. Belső kívánságainkat, legtitkosabb érzéseinket fogalmazhatjuk meg magunknak. Gondjaink megoldására is ötleteket kaphatunk ebben a különlegesen felszabadult állapotban.

Nos.... ezeket én még kevésbé érzem, de az tény, hogy futás után jól érzem magam! Jelenleg csak hétvégén tudok futni, hét közben egyéb edzést végzek, de azt már észrevettem, hogy várom a hétvégét! Na nem csak azért, mert akkor nincs munka, hanem, mert mehetek futni! :D Ennek ellenére az átkattanásom, hogy jajj de jó és gondolkodhatom, na ez még nem érett meg.

Viszoooont... hétvégén elértem az első célomat, teljesítettem 3 km-t. Jó, az időmet nem árulom el, mert vicces, de újabb cél, hogy javítsak az időmön és fokozatosan a távokon.

letoltes_1.jpg

foto: http://www.avondaleschool.nsw.edu.au/family-festival-fun-run

Szóval hajrá! :) 

FONTOS, hogy nagy túlsúllyal, mindenféle edzettség nélkül káros lehet a futás! Az ízületekre nincs jó hatása! Nagyobb túlsúllyal a gyors gyaloglást válasszátok! Illetve fontos a bemelegítés és a nyújtás a végén!

forrás: futanet.hu