Kuss és Fuss

2018\03\13 Édrien Szólj hozzá!

Életmódváltás előtti gondolatok....

Első bejegyzésemben írtam arról, hogy a futásom az életmódváltásomnak köszönhető, melyet 2017.02.28-án kezdtem, ami egy keddi nap volt.
Agylövésem, hogy nem szeretem a dolgokat hétfőn, hét elején, hó elején, újévkor kezdeni! Szerintem, ha valami szöget üt az ember fejébe és elhatározza magát, akkor azonnal bele kell vágni. Ne az legyen, hogy majd hétfőtől nekiállok, addig készülök agyban és persze addig büntetlenül ehetem ki a hűtőt… ezt halogatásnak hívják, amit az emberek 90%-a profi módon tud művelni… ahogy persze én is! ;)
Hányszor éreztem én is ezt…. uhhh ma még ehetek, majd úgyis holnaptól jól nem fogok! Nem a fenét nem! :)  Illetve a másik nagy kedvencem, nekiállok nagy dérrel- durral, aztán elgyengülök 10-kor, félreeszek és utána jön az ááá most már úgyis mindegy! Hány és hány ilyen próbálkozásom volt az évek folyamán, melyek nagy hévvel elindultak, utána meg ugyanazzal a lendülettel el is múltak.
Ami még standard gondolat egy fogyókúrába kezdő ember fejében szerintem, ahogy az az enyémben is az volt, hogy az évek alatt felszedett, lerakódott kg-k, majd 2 hét/ egy hónap alatt eltűnnek. El kell keserítenem mindenkit, NEM! Ha évek alatt szedted magadra a pluszokat, akkor annak is idő kell, hogy eltűnjön! Nem megy egyik napról a másikra és dolgozni kell érte! Persze, vannak akik arra a fajta csodabogyóra vágynak, ami mellett nem kell tenni semmit, csak bevenni a bogyót, ránasizni egy kis chips-et és csokit és ettől majd eltűnik a felesleg. Hát… ilyen bogyó sincs! Persze reklámoznak sok mindent, én is sok fajta dolognak bedőltem és most jutottam el oda agyilag, hogy nem kell ide csodaszer, csak odafigyelés és kemény munka. Kedvenc idézetem Hosszú Katinka olimpiai bajnok jelszava: „A kemény munka, mindig kifizetődik!” És valóban így van!   (sokszor mantráztam ezt magamnak a kezdeti hajnali edzések alatt, nagyon sokat segített)

evolvefitnesslab.jpgfoto: evolvfitnesslab.com


Volt, hogy mikor megmutattam a fogyásomat valamelyik közösségi platformon, rám írtak, hogy húúú de jól csinálom, ügyes vagyok, mivel értem el. Mikor leírom nekik, hogy étkezés megreformálás és sok sok mozgás, akkor a válasz… aha, értem… mintha azt várták volna, hogy azt mondom hogy van egy varázspálcám, amivel suhintottam egyet! Tudom, hogy óriási biznisz a fogyiipar, de ezért is szeretném megmutatni, hogy anélkül is lehet! És 38 éves fejjel is meg lehet csinálni tisztán, étkezéssel, sporttal és odafigyeléssel!

Persze nem fogok itt téríteni, mert mindenkinek szíve joga, hogy hogyan akar tenni magáért, vagy hogyan nem! Egyszerűen csak szeretném megmutatni, hogy sok sok év próbálkozásai után egy olyan utat választottam, mely tartható, élhető és végre látom az eredményeket a fejlődésemet, amivel egyszerűen nem tudok betelni! Soha nem éreztem még így magam, soha nem voltam ilyen formás- mondom ezt úgy, hogy még vagy 15 kg pluszt kell magamról ledolgozni és persze a bőröm sem egy 20 évesé, de ennek ellenére soha nem voltam ilyen formában és soha nem éreztem magam így, ahogy most.

thefeirgo.pngfotó: thefeirgo.com

Ha valaki jól érzi magát a túlsúlyával, soványságával, gömbölydedségével, bármivel, amivel él, akkor az egy szuper dolog! Ha el tudod magad fogadni és szereted magad úgy ahogy vagy, akkor teljes életet tudsz élni és hálás lehetsz! Mert az önszeretet a legfontosabb! De ha nem, ahogy én is hiába próbáltam megbékélni magammal, akkor tegyél érte! Kemény munka, de megéri…… szerintem :)

2018\03\12 Édrien Szólj hozzá!

Az igazi áttörés…

Ott hagytam abba, hogy az őszi fellángolásom is tiszavirág életű volt, megint csak pár napig barátkoztunk és még nem ragadott magával az érzés, hogy húúú de jó futni! :)

Augusztus végén, csatlakoztam egy FB csoporthoz, nem futó csoport hanem életmódváltó. Itt ismertem meg, számomra ma már nagyon kedves embereket, akik felélesztették újra a motivációmat, folyamatosan „rúgdosnak”, hogy ha kicsit elakadnék és köztük volt egy ember, aki bár szintén kezdő, de annyira lelkesedett a futásért, hogy gondoltam miért ne? Újra nekiveselkedek….. ez 2017 decemberében történt, egészen pontosan 30-án. Még jó hogy nem volt igazi telünk!

Jó pár plusz kilóval korábban mindig hajnalban mentem ki az utcára, mert nem akartam senkivel se találkozni. Gondolom, vannak még rajtam kívül páran, akik így éreznek…. Az volt bennem, hogy tuti mindenki engem fog nézni, hogy mit akarok a bálna testemmel. Sajnos sok ember fejében biztos nem az fordul meg, hogy jó, ez igen… tesz magáért, dolgozik az egészségesebb énjén, hanem csak a negatívum, hogy mit akar ezzel a testtel, hogy gondolja, hogy így kijöhet futni…. Bár ugye ezt ki nem mondja neked senki, miközben elfutsz mellettük, de amilyen jó fej az agyunk, hát odaképzeli! :) Én is így voltam anno, aztán december 30-án délelőtt, unatkoztam otthon, gondoltam elindulok, megnézem mit tudok. A legutóbbi próbálkozásnál, gyaloglás- futás kombó ment… Most elhatároztam, hogy nem állok meg. Persze a távot is belőttem magamnak, mert mindig úgy voltam vele, hogy ok, hogy elfutok valameddig, tök jó, de onnan haza is kell menni! :)
Felöltöztem, kitaláltam, hogy az utcánkban elindulok és egy bizonyos utcáig elfutok, majd utána vissza, egy két cikkcakkal! Természetesen, mint a nagyok, beindítottam egy futóappot telefonomon. Visszaérve házunkhoz nagy meglepetésemre, 2,37 km.t mutatott! Annyira de annyira boldog voltam!!! Ez a táv több mint 5 kör egy 400 méteres pályán. Régen, mikor aktívan edzettem, ezek olyan alapfutások voltak- 5 kör- de nekem sose ment!!!! Talán 1x- 2x megcsináltam, de nem nagyon emlékszem. Szóval, hogy ezt a távot egyben lefutottam, annyira boldoggá tett, hogy nagyon!!!

elsofuti_1.jpg

Ezen felbuzdulva, úgy döntöttem, hogy akkor tovább próbálkozom a futással.
Következő napom január elseje volt. Mivel van otthon 2 kutyalányom, akik közül az egyik nagyon fél a durrogástól, így évek óta a szilveszteri program, hogy otthon vagyok a csajokkal és próbálom megnyugtatni akit kell. Ezért újév napján frissen és kipihenten indultam neki reggel 7-kor az előző futás bevett távján. Nagyon jó volt, mert mindenki még a szilveszteri mulatságokat pihente ki, csend volt és nyugalom. Az első futás sikerei hatására, kicsit továbbmentem és vagy 200 méterrel többet futottam! :)

Nagyon jó érzés volt! Büszke voltam magamra! Nyilván nem volt nagy táv, nyilván nem én vagyok a leggyorsabb, DE… túlléptem magamon, a korlátaimon, amikről azt hittem vannak, de kiderült, hogy csak a fejemben! J Kiléptem a komfort zónámból, hogy emberek között futottam, nem elbújva. Nem volt kifogás a tél, az eső, a hó… hanem mentem! 

Ekkor még nem voltam teljesen biztos abban, ami ezután jött…..

2018\03\05 Édrien Szólj hozzá!

A második próbálkozás...

Előző bejegyzésemben az első „futásomat” írtam le! Hát nem volt valami fényes! :) Utána szerintem még 3-4 napig mentem azon a héten, irtózatos izomlázzal minden nap! De mentem… a gyaloglás, futás kombóval kb 3,5 km-t tettem meg, aminek nagy része a gyaloglás volt.
Lendület itt alábbhagyott, bár inkább a térd fájás tartott vissza, így ismét elváltunk! A térdem nem a futástól ment tönkre, hanem egy korábbi trauma miatt, persze nem tett jót neki, hogy majdnem 100 kgval próbáltam futkorászni betonon, hiába volt jó a cipőm. Nem kifejezett a lábamra tervezett futócipő, de majd az is eljön idővel! :)

to-run-or-not-to-run-blog-pic.png

fotó: katesmartfitness.com

Szóval futással elváltunk, viszont az otthoni edzéssel természetesen nem álltam le. Folyamatosan fogytam, havi 2-3 kg-t a kezdetekben, aztán standard-en beállt havi 1 kg mínuszra. Nem egy gyors tempó, de megbékéltem vele és rájöttem, hogy nagyon nem sietek! :) ha már 37 évem így telt el, akkor még tudok várni 1-1,5 évet.

Heti 6 otthoni edzéssel, odafigyelve az étkezésre elérkeztem az őszhöz, amikor ismét a fejembe kúszott a gondolat, hogy futni kellene. Újra nekiindultam, ismét hajnalban, 10kg-val kevesebben és kicsit edzettebb állapotban. Magam is megleptem, hogy mennyivel többet bírok. Na neeem futottam még km-et, még mindig csak gyaloglás- kocogás kombóban mentem, de jobban ment. Aztán 2-3 nap után elvesztettem a lendületet, illetve kicsit belefáradtam a reggeli koránkelésbe. Délutáni futást még nem mertem bevállalni, mert a komfortzónámból annyira még nem tudtam kijönni, hogy úgy fussak, hogy sokan látnak!

Szóval megint szakítottunk. Elég se veled- se nélküled volt a kapcsolatunk! :D És még mindig az úgynevezett flow élményt kerestem, hogy élvezzem a futást és ne az életemért küzdjek! :) 
Gondolom sejtitek, hogy itt sem találtam még meg ezt az élményt! :)

2018\01\26 Édrien Szólj hozzá!

Hogyan is kezdtem igazából...

Szóval a futásom…

Ameddig „aktívan” sportoltam, akkor kellett futni, ahogy korábban már írtam róla. Nem ment, de csináltam, mint ahogy anno a suliban is.

Aztán mikor az aktívabb sportot abbahagytam még kevesebb szerep jutott a futásnak.

Aztán tavaly, szerintem súlyom csúcsán, mikor elkezdtem a váltást, a futásnak is nekiiramodtam. Mindezt úgy, hogy a szobabiciklin halódtam fél óra tekeréstől, ami nem volt túl intenzív. Tudtam én, hogy másfél- kettő évnyi sporttalanság megbosszulja magát, főleg, ha még sok sok plusz súly is rakódik az emberre, akkor a mozgás keserves.

Tudtam én, hogy nincs állóképességem, de hogy ennyire, azt nem gondoltam! :(

snail_1.jpg

Mikor kitaláltam, hogy itt elég és változtatni kell, akkor az étkezés változtatásával kezdtem. Elhagytam a cukros dolgokat, édességet, nasikat, pék sütiket, mindent és egy saját magamnak beállított, korábban bevált rendszert követek majd és visszaépítem a mozgást. Fontos, hogy ami mondjuk 30 évesen működik, az 38 évesen már nem biztos! Erre is rájöttem, újabb változtatások.

Szóval még 2016 nyarán, szülinapomra kaptam egy szobabiciklit. Nem mondom, hogy fogas és porfogó lett, de azért túlzásba se vittem a használatát. Fellángolások voltak, de rendszeresség nem volt benne.

Talán novembertől indítottam el a változást apró lépésekkel. Mérlegen nem álltam, így nem tudom, hogy ez okozott-e valamit a súlyomban. A mozgásom pedig a napi kutyaséta volt.

Aztán elteltek az ünnepek, az év vége és 2017 február végén végre kattantam és azt mondtam álljunk neki végre, most aztán tényleg megmutatom és megcsinálom. (hányszor mondtam már ezt magamnak :O )

Neki is álltam másnap. Hajnalban, munka előtt keltem, először ¾ 5-kor, hogy tekerek egy fél órát és indulhat a nap. Ez ment egy hétig kb, aztán rájöttem, hogy ez nem elég. Negyed órával korábban keltem másnap és többet tekertem. Aztán 2 hét múlva már a bicikli sem tűnt elégnek, így youtube- ot bújva keresgettem tornákat és csak úgy rendszertelenül, hol ezt, hol azt csináltam. Amikor hétvége felé fáradtam, visszaültem bicajra és az volt a mozgás.

Ezt odáig fejlesztettem, hogy egy hónap múlva már 4:00- 4:10-kor keltem és edzettem, videóra és saját magam által összeállított gyakorlatsort csináltam kb 1 órát, attól függ, hogy tudtam-e időben ébredni vagy nem.

Itt jött először a gondolat a fejembe, hogy ki kellene próbálni a futást, mert tudtam, hogy mikor anno versenyre készültem és magamtól elmentem futni, mennyi mindenben segített.

shutterstock_266758136_0_0.jpg

foto:vox.com

Mivel korán reggel edzettem, így futni is korán mentem, mert nehogy már bárki is meglássa, ahogy a bálna testemet vonszolom. Beöltöztem, utca sötét, csak egy- két ember lézengett munkába, zene fülbe és nekiindultam. Nagyjából 2 lépéssel az indulás után, már ziháltam és minden bajom volt, de győzködtem magam, hogy legalább a patakig menjek el. Aztán hirtelen lett egy ember az utcán én meg kaptam az alkalmon és megálltam, mert jajj meglát, meg amúgy sem bírom, végre megmagyarázhatom a megállásomat…vagyis gyaloglásba csapott át a futásnak nem mondható mozgásom…. kb 300- 350 métert tettem meg egyben! Borzalmas volt… és ebben is az életemért küzdöttem! Elsétáltam a patakig, ott volt egy kb 100 méteres utcarész és ott futottam ilyen ingafutás jellegű valamit. Oda kocogás, vissza séta. Aztán hazafelé már nem is tudom, hogy kocogtam, vagy gyalogoltam. De baromira kiakadtam magamon, hogy hova jutottam…..  

2018\01\17 Édrien Szólj hozzá!

A név kötelez...

Rövid története blogom címének! :)
Nem egy tipikus futóblogot akartam, nem is értek hozzá, irtó laikus vagyok. Nem egy nagyon nagyon életmódváltó, mert pl azt nem fogom elárulni, hogy mit és hogyan eszek. Na nem azért mert csodaszereket, bogyókat szedek, hanem mert a saját magamnak összeállított, általam tartott és működő étrend. de ennek sem vagyok a szakértője! :)

Na szóval, épp azon történetem mesélem a blogon, hogy hogyan is indultam és hogyan is érzünk egymás iránt futással!

Ezen név hogy hogy nem, futás közben jutott eszembe! Holott még nem tettem magamévá azon érzést, hogy futás közben szabad vagyok és Régóta szerettem volna blogot írni, csak a témában nem voltam biztos, hogy miről lenne érdemes. Na lehet, hogy így sem kíváncsi senki a sztorimra, de ha már esetleg egy ember is magára ismer és valamit elindít a gondolataiban, akkor már jó! Na és persze ha leírom a folyamatot bennem és a célom, akkor már nem nagyon visszakozhatok majd! :)

Szóval elindultam egyik reggel futni és kb 300 méter után kezdett el tiltakozni mindenem, hogy de most miért keeeeell ez nekem, nem akarok, hagyjuk az egészet…. Előtte már a betervezett távot megcsináltam, tehát tudtam, hogy képes vagyok rá. Na itt ötlött be a fenti cím: Adri, kuss és fuss!!! Na ez hatott! Megcsináltam a tervezett távot és egy FB csoportban leírva a sztorit, annyira tetszett mindenkinek, hogy rájöttem, hogy ez lehet a blogom címe is! :)

shutup.jpg

És tádááááám :) (ahogy nézelődtem előtte a neten, nem találtam fel a spanyol viaszt, ahogy sokszor nem) :D

Szép napot! :)

2018\01\16 Édrien Szólj hozzá!

Kapcsolatom a futással

Természetesen az iskolában is volt a tesiórákon futás, na ott sem voltam jól! :) Inkább sprint. 60 méterbe beleadtam amit tudtam, de utána lehetett halódni! :) Hosszútávot nem bírtam, mert nem tudtam beosztani az erőmet. Illetve csak később jöttem rá, hogy menne jobban is, csak tartalékolok és nem adok bele mindent, mert mi van ha nagyon nagyon elfáradok és nem bírom a végéig! :O (ez még lehet bennem van)

Szóval ha futottam is, mert muszáj volt, akkor a csiga tempót vettem fel. Természetesen ez azt eredményezte, hogy mindig utolsó voltam futásban. Ezt azért kompenzáltam a labdajátékokban, kislabda dobásban és lelkesedésben, mert bár alkatom nem ezt mutatja, imádom a sportokat és sportolni!!! Sosem voltam vékony, lusta is voltam mindezek mellett és édesszájú. Ez vezetett oda, hogy nagyon nem szerettem magam, ami persze az életem minden területére kihatott/ kihat.

Na de vissza a futáshoz. 20 évesen elkezdtem küzdősportra járni! Imádtam, egy álmom vált valóra, egy szerelem! Nem, a rendszeres sport és odafigyelés mellett sem tudtam lefogyni! :O mondjuk azért nem voltam igazán kitartó.

Szóval itt is volt futás a téli és a tavaszi alapozásnál.  Bemelegítő kör, utána 5 kör egyben. Háhá első bemelegítés ok, de kb addigra értem be, míg a többiek már pihegtek és rákészültek a 2 km-re. Egy idő után mondtam az edzőmnek, hogy  én nem szeretnék az első után megállni, megyek inkább tovább és lenyomok annyi kört amennyit tudok. Azt hiszem egyszer elértem azt, hogy levánszorogtam egyben 5 kört, de ebben nem vagyok biztos. Egyszer azt mondták nekem, hogy béjvaccsosan futok!! :D természetesen, amikor lassítva mutatták a csini csajokat! Szóval ez így ment évekig. Amikor nem kellett akkor nem futottam, így nem fejlődtem. Aztán egy idő után az edzés intenzitásom is változott, akkor még kevesebb lett a futás.

dybermurph.jpg

foto:cybermurph.com

Nyavajgásaim közepette sokszor az volt a fejemben, hogy könnyű annak, aki nem doolgozik, vagy kötetlen a munkaideje, mert akkor tud sportolni. Ezen ma már csak jókat nevetek! :) Munka mellett is, sőt család, gyerekek, tanulás mellett is meg lehet oldani persze. Szóval pont a 2 hetes szabim közepette is felütötte a fejét ez a gondolat, épp nem nyaraltam, hát gondoltam basszus…. épp nem csinálok semmit, akkor irány a pálya. Betonon nem akartam futni, mert hogy izületgyilkos, háhhh ki sem próbáltam! :O Elautóztam a futópályáig és elkezdtem a köröket. 3 ment egyben! 1200 m…. hát nem ájultam el magamtól! ennyiért kár az üzemanyag odáig! Persze lelkesedés off, meg amúgy is én nem tudok futni! Az meg, hogy nyílt terepen, ahol sokan látnak és még beton is…. áááá nincs az a pénz!!!  Szóval elváltunk egymástól futással! Akkoriban azért szerettem a pályát, mert megrémisztett, hogy nem látom az út végét... Meddig fussak, hogy még haza tudjak menni, meg amúgy is... legyen egy pálya, ahol lehet körözni, ha már kell, akkor mindegy hogy hol!
Szerencsére újult "fejemmel" már ezen is túlléptem és megtaláltam az apró megoldásokat! :) 

snail.jpg

foto: womcq.com

De mindeközben tudtam, hogy a fogyáshoz kell a futás, mert azt tapasztaltam korábban is, hogy a legjobb faragó! Ezért tavaly év elején mikor belevágtam az életmódváltásba és a rendszeres mozgásba, akkor kíváncsi voltam mit bírok és lementem futni! Nagy slunggal belevágtam és eljutottam kb 400 méterig!!! :O Ekkor sem adtam bele mindent, de hogy úgy éreztem, hogy maratont futottam, az tuti! Utána azért nem mentem egyből haza, hanem egy kb 200méteres szakaszon ingafutásokat csináltam. Oda futás, vissza séta. Ez ment így pár reggelig, mígnem a térdem azt mondta, hogy állj! Nem emiatt, hanem már eleve rossz volt. Abbahagytam és ilyenkor hiába edzek mellette mást, nagyon nehéz újra nekiveselkedni. Nyáron aztán letöltöttem egy app-ot, mert csak motoszkált a futás bennem, ami mondta, hogy mikor kell sétálni és mikor futni, Ezzel is elvoltam egy darabig, aztán megint borult a napirendem és nem tudtam lemenni reggel futni. Még ott voltam fejben, hogy csak sötét, kihalt utcán futhatok, ahol senki nem lát! :) Edzettem tovább otthon, mígnem újra inspirációt kaptam és máris lent találtam magam! 

Hogyan és mi vett rá? Nemsokára....

Szép napot! :)

2018\01\15 Édrien Szólj hozzá!

A futás maga

Nekem sose volt a kedvencem. Mikor aktívabban sportoltam felnőtt fejjel, akkor a szükséges rossz volt, a muszáj és mivel nem ment, ezért nem is szerettem. na nem mondom, hogy most már hasítok, de....

Mindig mindenki azt mondja, aki már rutinos futó, hogy olyan szabad, meg tud gondolkodni közben, meg kikapcsol. Na, én az életemért szoktam ilyenkor küzdeni! :D Vagyis eddig úgy volt. Most már néha gondolkodni is tudok közben és elbeszélgetek magammal. Született már magvas gondolat is közben! :)

Hogy mi a futás, ehhez szakértők segítségét vettem igénybe!

letoltes.jpg

foto: runnerclick.com

A futanet.hu leírását másolom most be nektek:

Futás közben bekövetkező idegélettani változásokú

Minden ciklikusan ismétlődő mozgás sajátos élettani változást eredményez az egész testben, még az agyunkban is. A futás feszültséget old, többnyire jobb kedvre hangol mindannyiunkat. Miért? Az agyban sajátos anyag szabadul fel, az un. endogén opioid rendszer lép működésbe - ezáltal fejti ki jótékony hatását, mintegy fájdalomcsillapítóként. Ha nagyobb mennyiséget futunk, sajátosan derűssé válunk, megfeledkezünk arról, hogy a talpunk elzsibbadt, vagy egy korábbi sérülés sajogva fáj. Pont amiatt, mert az agyból felszabaduló opioid vegyület biokémiai változást hoz létre a test belső világában. Hangsúlyozom, ez nem kívülről bevitt anyag, hanem saját szervezetünk termeli - talán pont azért, hogy jobban viseljük a mozgásos tevékenységgel járó fájdalmakat, fáradalmat. A tempós gyaloglást, futást kevesen végzik rendszeresen. Aki mégis rá tudja venni magát, hogy télen a hideg havas tájban, vagy nyári melegben fusson, annak különleges élményben lehet része. Nem mindegy, hogy puha talajon, aszfalton vagy havon futunk - a talpunk érezni fogja a különbséget!

Milyen pszichológiai hatása van a futásnak?

1. Megnő az önbecsülésünk abból adódóan, hogy le tudjuk a saját lustaságunkat győzni. Olyan érzést kelt, hogy "ura vagyok magamnak", azt történik, amit beterveztem, amit akarok. A legtöbb ember ésszel belátja, hogy mozognia kellene, de nem tudja saját magát rávenni egy kis "szenvedésre". Aki erre képes, büszke lehet önmagára!

2. Felszabadult állapotba kerülünk - bizonyos emberek az ismétlődő mozgás során sajátos hipnotikus állapotba kerültnek. Ebben a módosult tudatállapotban fogékonyabbá válnak olyan külső és belső ingerekre, amelyeket máskor alig vettek észre.

3. Saját testi folyamatainkra terelődik a figyelmünk, a testünk belsejében lezajló folyamatokra összpontosítunk, ezáltal olyan szervi történésekre is felfigyelünk, amit egyébként alig vennénk észre. Jobban észleljük az izmaink feszülését-lazulását, szívünk dobbanásait vagy az orrunkba, tüdőnkbe áramló levegő útját. De környezetünk hatását is jobban megfigyelhetjük magunkon: ha erdőben futunk, észrevesszük talpunk alatt a talaj keménységét, vagy puhaságát, a tiszta levegőt.

4. Belső gondolati világunk felé fordulunk, saját fantáziaképeink villanhatnak fel, korábbi emlékképek juthatnak eszünkbe. Olyan képek, amelyeken túlsiklottunk korábban, futás közben visszatérhetnek. Belső kívánságainkat, legtitkosabb érzéseinket fogalmazhatjuk meg magunknak. Gondjaink megoldására is ötleteket kaphatunk ebben a különlegesen felszabadult állapotban.

Nos.... ezeket én még kevésbé érzem, de az tény, hogy futás után jól érzem magam! Jelenleg csak hétvégén tudok futni, hét közben egyéb edzést végzek, de azt már észrevettem, hogy várom a hétvégét! Na nem csak azért, mert akkor nincs munka, hanem, mert mehetek futni! :D Ennek ellenére az átkattanásom, hogy jajj de jó és gondolkodhatom, na ez még nem érett meg.

Viszoooont... hétvégén elértem az első célomat, teljesítettem 3 km-t. Jó, az időmet nem árulom el, mert vicces, de újabb cél, hogy javítsak az időmön és fokozatosan a távokon.

letoltes_1.jpg

foto: http://www.avondaleschool.nsw.edu.au/family-festival-fun-run

Szóval hajrá! :) 

FONTOS, hogy nagy túlsúllyal, mindenféle edzettség nélkül káros lehet a futás! Az ízületekre nincs jó hatása! Nagyobb túlsúllyal a gyors gyaloglást válasszátok! Illetve fontos a bemelegítés és a nyújtás a végén!

forrás: futanet.hu

2018\01\10 Édrien Szólj hozzá!

Ha nem változtatsz, akkor még nem fáj eléggé...

Hol is kezdjem?  A sztorim a szokásos… Világ életemben küzdöttem a súlyommal. Szó szerint, de inkább a súlyom okozta „démonokkal” az agyamban!
Természetesen engem is értek sérelmek a súlyom miatt gyerekkoromban, mind otthon, mint máshol. Sajnos ezek annyira belém ívódtak, hogy kb mostanáig nem sikerült feloldanom.  A rögeszmém: a súlyom miatt van ott az életem, ahol… mondhatni sehol! ja, azt nem mondtam, hogy 38 múltam. Szóval teljesen berögzült a fejemben, hogy csak akkor lehetek boldog és élhetek teljes életet, ha normál testalkatom lesz. Nyilván ez nem így van, de nálam ez a mai napig megvan. Volt, hogy nem akadályozott a súlyom, volt hogy igen. De mindezek tudatában SEM indultam neki az útnak. Nem fájt eléggé….

fight.jpgfoto: goldenicons.com

Voltak természetesen próbálkozások ideig- óráig. Általában ha nem nagyon extrém hülyeséget találtam ki, akkor kb 3 hónapig bírtam. Általában fogytam 10- 12 kg, amivel nagyon nagyon megelégedtem és abbahagytam. Visszatértem a rég szokásokhoz és ezáltal a kilók is visszatértek hozzám. Aztán 1-2 év után újra nekiálltam, de nyilván akkor megint kb onnan indultam mint előtte. Ebben a körforgásban éltem, továbbra is ragaszkodva a rögeszmémhez. És miután ez a központi rög az agyamban, ez nálam az origo! Ha nem vagyok rendben a testemmel, magammal, akkor a világgal sem és ilyenkor a világ sem velem! Jött a rosszkedv, nem törődöm senkivel és semmivel. Nem, nem a világot okoltam a helyzetért, tudtam, hogy az én hibám, de…. nem fájt eléggé!
Nem csináltam magammal semmit és ráadásul én is beleestem azokba a hibákba, hogy új kapcsolat esetén, nanehogymárneegyekegyüttapasimmal, természetesen vacsi és hasonlók. Csoki ajándékok… Elengedtem magam, mert úgy éreztem, hogy akkor már nem kell foglalkozni ilyenekkel, pasi megvan és ennyi!

Legutóbbi kapcsolatom kezdetén is tudtam, hogy ez lesz, és próbáltam is ellenállni… hát nem sikerült! A kapcsolatom eléggé viharos, viszont arra nagyon jó, hogy irtó sok mindent tanulok benne magamról és ezáltal fejlődök!
Háhhh… feltaláltam a spanyolviaszt azon gondolatommal, hogy ha el akarok valamit érni az életben, azért tenni kell… méghozzá kőkeményen. Jóóó, nem kell nevetni, ezek szerint későn érő típus vagyok! :) De végre rájöttem, hogy ne a sült galambot várjam.

images.jpg                                                               foto:moonglowlilly.deviantart.com

Gyötrődésem során nagyon sok „önfejlesztő” könyvet olvastam, erről már írtam egy másik blogban, amiben leírják, hogy hogyan legyél pozitív, hogyan találd meg magad, legyél szabad és boldog,  de azt nem írják le, hogy hogyan is tedd. De persze akkor azt hittem, hogy ha olvasok, leírom, sokat gondolok rá, majd jön a sült galamb és várom a csodát! :) egyik sem jött. :) Csak úgy tengtem- lengtem az életemben.

Még az sem tudott felrázni, hogy elvesztettem imádott hobbimat, hivatásomat… szintén a súlyom és az ebből adódó agy”betegségem” miatt. Erre persze csak nemrég jöttem rá, hogy mit vesztettem…

Kapcsolatomban átélt tanulás és fejlődés eredménye, hogy elkezdtem nem csak mentálisan, de fizikálisan is dolgozni magamon.

2018\01\09 Édrien Szólj hozzá!

Csapjunk bele az évbe

Sziasztok,

Adri vagyok, életmódváltó. Igen igen, tudom ez nagyon divatos, főleg így január elején! Nem, nem újévi fogadalom ezen elhatározás. Vagyis de… de kb az elmúlt 15 év újévi fogadalmai! :) 

en_2.jpg
Eddig sajnos én is a tömeg része voltam. Elhatároztam, hogy most aztán megmutatom mindenkinek és juhuuu, ez az én évem lesz és akkor lefogyok, sportolok és minden happy lesz! Terveztem, leírtam, mert ugye akkor minden menni fog- nyilván nem ment! :) 
Ezt is megtanultam ezen utamon, hogy cselekedni kell!!!! Igeeen… csak most jöttem rá. :) Tudtam előtte is, csak persze nem akartam tudomást venni róla! Ezáltal az én próbálkozásaim is hamvában haltak el, mint sajnos a legtöbb embernek év elején! Pont erre találtam ki azt, hogy semmit nem kezdek hét-, hó-, vagy év elején! :) 

2016/2017 fordulóján is megvolt szerintem a fogadalom, bár akkor azért már év végétől „edzettem” magam lelkiekben és február végén, március elején neki is indultam az utamnak!  És ez most azóta is tart!!! :) Így ebben az évben nem fogadkoztam! ha csak nem annyit, hogy a megkezdett úton maradok!

2017 március 1-től mostanáig 16 kg mínusznál járok. Igen, szép szám, de még egy 20as van előttem! :) Szóval messze még a vég.
Én itt nem táplálkozási tanácsokat, meg egészségügyi dolgokat szeretnék javasolni, megválaszolni, tanácsolni, mert NEM VAGYOK ezekben a témákban szakértő!!! Ilyet ne is keressetek. Az alapok megvannak, mert valami alapján én is elindultam, de nyilván ez az örök életen át tartó fogyókúra, diáta, lemegy- feljön kombó, amiről sokat olvastam, és így van némi képem, de csak LAIKUS vagyok.
Amit itt szeretnék, hogy megírom az én „harcaimat”, sikereimet…  barátkozásomat  a futással! :)

A kuss és fuss „szlogen” az idei évem egyik futása.. ööö kocogása közben jött… magammal harcoltam, de aztán én győztem! :D

run_wirecutter.jpg

foto:wirecutter.com

Szóval erről szól ez a blog… remélem van akinek segít motivációban, vagy csak kikapcsol olvasás közben!

Ha nekem megy, akkor mindenkinek!

Szép napot! :)